Van schoolkrijtje naar digibord

Van schoolkrijtje naar digibord

18 dec 2017

Van een bord met gekleurde krijtjes naar een digibord met een touchscreen pen. De tools in het onderwijs zijn de afgelopen tientallen jaren enorm veranderd. Niet alleen is de samenleving anders, maar ook de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering rijzen de pan uit. Tegenwoordig is het niet meer de vraag of scholen ICT-toepassingen gaan gebruiken in de klas, maar hoe ze dat doen. En met resultaat: kids én docenten zijn enthousiast.

Van tekening naar YouTube video

Amper tien jaar geleden was het de normaalste zaak van de wereld om met drie kleuren krijtjes een heuse tekening van de juf op het schoolbord te krijgen als je als leerling jarig was. Tegenwoordig is dat een filmpje van YouTube waarin Happy Birthday vrolijk en enthousiast wordt meegezongen. Een drastische, maar belangrijke verandering. Het onderwijs is op zijn kop gezet, maar ook uitgebreid, met handige en innovatieve ontwikkelingen.

De reis van het digibord

Wij (jong)volwassenen kunnen ons nog prima herinneren dat er één computer in de klas stond, die alleen beschikbaar was voor de docent en bij hoge uitzondering voor de zoetste leerlingen. Anno 2017 hangt er een digibord en zitten kids met een iPad voor hun neus, in plaats van een tekstboek. Al rond 1992 kwam het digibord in Canada op de markt, wat aangeeft dat het een vrij lange reis heeft afgelegd voordat dit in de Nederlandse klaslokalen te zien was. Lesgeven met video, audio, beeldmateriaal of interactieve oefeningen is van deze tijd en samen met het digibord is dat een briljante combinatie. Naast een digibord zijn ook iPads populair in schoolklassen. In 2012 gaf Apple aan dat van de 17 miljoen verkochte iPads (wereldwijd) er één miljoen stuks voor onderwijsdoeleinden zijn aangeschaft. Dat aantal is sindsdien alleen nog maar gegroeid. Met iPads en digborden alleen kom je er trouwens niet. Het gaat erom hoe het onderwijs hier vervolgens een duurzame invulling aan weten te geven.

Digibordsoftware

De digibordsoftware zorgt er tegenwoordig voor dat er complete lessen voor leerkrachten klaargezet kunnen worden. Docenten kunnen dus hele lessen voorbereiden, wat zorgt voor een efficiënte manier van werken.Het is niet zomaar meer een schoolbord, het digibord heeft zich ontwikkeld tot een heuse digitale assistent voor de docenten. Hierdoor hebben docenten meer houvast en is het bijvoorbeeld mogelijk om snel en makkelijk online te zoeken naar voorbeelden.  

Een geschikt middel

Het digibord hoort dus prima thuis in een omgeving die steeds digitaler wordt. Leerlingen zijn er inmiddels helemaal aan gewend en docenten hebben het gebruik van het bord zich steeds meer eigen gemaakt. Met onze onderwijsprojecten geven wij onder andere lessen aan docenten en kids om ervoor te zorgen dat deze vaardigheden hen meer eigen worden. In Noord-Groningen doen wij dit al in opdracht van Economic Board Groningen, maar met onze werkwijze willen wij natuurlijk heel Nederland zover krijgen. Tijden het geven van onze lesprogramma’s op scholen geven docenten aan dat ze de voordelen van het digibord zeker zien. Beeldmateriaal zoals foto’s en video’s kunnen makkelijk en snel opgezocht worden. Daarnaast doen kids door de komst van het digibord actiever mee in de les: ze vinden het leuker en interessanter om naar een scherm te kijken dan te turen in een tekstboek. Ondanks het feit dat het digibord een enorme aanwinst is voor het onderwijs, blijft dit volgens ons echter wel het middel om digitaal vaardiger te worden. Daarnaast blijft de docent nog steeds één van de belangrijkste schakels in het onderwijs.

Meer weten?

Lees onze brochure