Technologieonderwijs​ ​in​ ​Noord-Groningen:​ ​van​ ​1000+​ ​naar​ ​3000+​ ​leerlingen

Technologieonderwijs​ ​in​ ​Noord-Groningen:​ ​van​ ​1000+​ ​naar​ ​3000+​ ​leerlingen

4 sep 2017

Het afgelopen schooljaar kregen 1000+ leerlingen van basis- en middelbare scholen in Noord-Groningen les in digitale vaardigheden. Dit schooljaar is het de bedoeling dat ITurnIT, maar liefst 3000 leerlingen voorbereidt op de digitaliserende arbeidsmarkt. “Net als de leerlingen, hebben ook wij veel geleerd. Die leermomenten hebben we deze zomer verwerkt in de lesprogramma’s, zodat we leerlingen en docenten nog beter kunnen voorbereiden op hun toekomst”, aldus Robert.

Toekomstbestendig technologieonderwijs
ITurnIT helpt het basis- en middelbaar onderwijs bij het introduceren en implementeren van technologieonderwijs. Onderwijs dat inspeelt op de zogeheten 21-eeuwse vaardigheden, zoals computational thinking, IT-basisvaardigheden, informatievaardigheden en mediawijsheid. Onderwerpen die tot uiting komen in lessen over onder andere online security, online redactie en digital entrepeneurship. Dit doen we om jongeren van 8 tot 18 jaar voor te bereiden op de digitaliserende arbeidsmarkt van de toekomst in (Noord-)Nederland. Vanuit die gedachte lanceerden we begin februari in opdracht van Economic Board Groningen een uniek totaalpakket voor toekomstbestendig technologieonderwijs in Noord-Groningen.

Van 1023 leerlingen naar 3000+ leerlingen
Inmiddels hebben 1023 leerlingen, van groep 6 tot en met groep 8, en van VMBO tot en met VWO+, deelgenomen aan de lesprogramma’s. Zij zijn leerlingen van de deelnemende scholen, Hogeland College Warffum, Eemsdeltacollege, CBS De Regenboog en CBS De Triangel. De reacties op de lessen zijn positief, zo blijkt ook uit een video die Economic Board Groningen maakte tijdens een bezoek aan de scholen. Het aanstaande schooljaar hoopt ITurnIT 3000+ leerlingen te scholen. Dat gebeurt op de huidige, maar ook op een aantal andere scholen in Noord-Groningen.

Oók docenten scholen in technologieonderwijs
Ook in het nieuwe schooljaar blijven wij samen met en in opdracht van Economic Board Groningen actief in de regio. Maar er zijn wel wat wijzigingen. Robert: “Een belangrijk onderdeel van ons aanbod, zijn de feedbackmomenten van leerlingen en docenten. Op basis daarvan gaan we twee dingen anders doen. We gaan van de ‘traditionele lessen’, naar het aanbieden van projectonderwijs. De leerlingen werken aan projecten, waardoor de digitale vaardigheden direct kunnen worden gecombineerd en toegepast.” En ook een andere wens van de docenten wordt ingevuld. Robert: “Docenten willen graag zelf lesgeven in plaats van dat wij de lessen begeleiden. Daarom starten we dit najaar ook met een Teach the Teacher-programma. Dan kunnen docenten zelf met het onderwijs aan de slag en komen digitale basisvaardigheden structureel in het onderwijs.”

Koppeling met wetenschap en het bedrijfsleven
Daarnaast staan er nog meer nieuwe ontwikkelingen op de agenda. Vincent: “We vinden het belangrijk dat het effect van ons onderwijs ook gemeten wordt, daarom bereiden we ook een onderzoek voor in samenwerking met een kennisinstelling. Daarnaast werken we intensief samen met het bedrijfsleven, mede met en dankzij onze partners. De komende periode betrekken we hen actiever bij de inhoud van ons onderwijs. Het voordeel is dat we daarmee meer kennis en ervaringen kunnen verwerken in ons aanbod.”

Meer weten?

Lees onze brochure